LIEDO BV 

Recept Uiensoep

Een variatie op de Franse uiensoep voor 6 personen
Benodigd:
1 grote kookpan (liefst met dikke bodem)
1 snijplank
1 stevig keukenmes
6 ovenvaste soepkommen
Ingrediënten:
1 kilo uien 
2 teentjes knoflook
2 liter koude (runder)bouillon
250 ml droge witte wijn
40 gram boter
40 gram bloem
1 groot laurierblad
2 takjes tijm
2 takjes peterselie
zout en peper naar smaak
12 sneetjes stokbrood
100 gram geraspte smaakvolle (Gruyère) kaas
Bereiding:
Snijd de ui in ringen (niet te dun!) en snijd de knoflook zo fijn mogelijk.
Doe de boter in de pan en zet het vuur niet te hoog.
Zodra de boter is gesmolten, fruit u de uien. Roer af en toe ongeveer 20 minuten lang totdat de uien goudbruin zijn.
Hierna de knoflook en de bloem verdelen over de uien en blijven roeren totdat ook dit een kleurtje heeft.
De bloem plakt misschien licht aan de bodem. Daarom dient u nu de bouillon en de witte wijn in de pan te gieten.
Breng alles al roerend aan de kook en voeg daarna laurier, tijm, peterselie, peper en zout toe. Laat 25 minuten op een laag vuur pruttelen.
Verwijder laurier- en tijmbladeren en proef of de smaak naar wens is, voeg eventueel nog peper en zout toe.
Zet de oven aan op 200° C. Als de sneetjes stokbrood ongeroosterd zijn: rooster ze nu. Verdeel ze daarna over de soepkommen en schep de soep erover. Bestrooi de soep rijkelijk met de kaas en zet de soepkommen in de oven.
Als de kaas goudbruin en gesmolten is, is de soep klaar om op te dienen.
Eet u smakelijk!
knolselderij liedoknolselderij liedoknolselderij liedoknolselderij liedoknolselderij liedoknolselderij liedoknolselderij liedoknolselderij liedoknolselderij liedoknolselderij liedoknolselderij liedoknolselderij liedoknolselderij liedoknolselderij liedoknolselderij liedo